Ademhalingstechnieken
Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om je lichaam te ontspannen, je geest te kalmeren, de focus te versterken, en om de algehele gezondheid te verbeteren. Sommige ademhalingstechnieken zijn eenvoudig aan te leren en bij andere ademhalingstechnieken is het goed om hulp te krijgen van een professional die jou kan helpen om de techniek aan te leren.
6 ademhalingstechnieken
Diepe buikademhaling
De diepe buikademhaling is waarschijnlijk één van de meest bekende en meest simpele ademhalingstechnieken. Bij een diepe buikademhaling adem je in door je neus en laat je de lucht diep in je buik stromen, zodat je buik uitzet. Je houdt de lucht even vast en ademt dan langzaam uit door je neus of mond, terwijl je je buikspieren aanspant om de lucht uit je longen te persen. Dit kan helpen om stress en spanning te verminderen en de bloeddruk te verlagen.
Ademhalen met tellen
Dit is een hele eenvoudige ademhalingstechniek. Je ademt in met een bepaald aantal tellen, houdt je de adem vast voor een bepaald aantal tellen, en ademt uit voor een bepaald aantal tellen. Dit kan helpen om de ademhaling te vertragen en de geest te kalmeren.
Box ademhaling
De box ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij je visueel in een vierkant ademhaalt. Hierbij adem je bijvoorbeeld vier tellen in(omhoog), houd je de adem vier tellen vast (opzij), adem je vier tellen uit (omlaag)en houd je de adem vier tellen vast (opzij) voordat je opnieuw inademt. Deze ademhalingstechniek kan helpen om de ademhaling te reguleren en de geest te kalmeren. Doordat je de ademhaling een bepaalde tijd vasthoudt adem je minder vaak wat ervoor zorgt dat je lichaam tot rust komt.
Wisselende neusgat ademhaling
Hierbij adem je afwisselend door één neusgat in en vervolgens door het andere neusgat uit en weer opnieuw in. Tijdens het afwisselen van het neusgat houdt je telkens het andere neusgat dicht. Met deze ademhalingstechniek activeer je beiden hersenhelften. Het kan je helpen om de energiestroom in je lichaam te balanceren en je focus en concentratie te verbeteren.
Ujjayi-ademhaling
Deze ademhalingstechniek wordt ook wel de oceaanademhaling genoemd. Hij wordt vaak gebruikt bij het beoefenen van yoga. Je ademt in door je neus en ademt uit door je neus terwijl je een zacht suizend geluid maakt in de achterkant van je keel. Deze techniek verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en kan je helpen om de geest te kalmeren en de concentratie te verbeteren. Na het doen van de Ujjayi ademhaling heb je meer energie en voel je je meer ontspannen.
Buteyko ademhaling
De Buteyko-ademhaling is een ademhalingstechniek die is ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko in de jaren 1950. Het doel van de techniek is om de ademhaling te vertragen en het koolstofdioxidegehalte in het bloed te verhogen, wat kan helpen om de zuurstofafgifte aan de weefsels te verbeteren en de gezondheid te bevorderen.
Bij de Buteyko-ademhaling ligt de nadruk op rustig, oppervlakkig ademhalen door de neus, waarbij de ademhaling wordt beperkt tot kleine inademingen en uitademingen met een ontspannen buikademhaling. Het doel is om de ademhaling te verminderen en de ademhalingsfrequentie te verlagen, zodat het lichaam minder koolstofdioxide verliest en het koolstofdioxidegehalte in het bloed toeneemt.
De Buteyko-ademhaling kan worden gebruikt om de symptomen van verschillende aandoeningen te verlichten, zoals astma, allergieën, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, en zelfs angst en depressie.